Een scootmobiel is een mobiliteitshulpmiddel dat gelijk is aan een rolstoel, maar dan geconfigureerd als een motorscooter. Het wordt vaak aangeduid als een elektrisch aangedreven voertuig/scooter of elektrische scooter. Een scootmobiel heeft een zitplaats op drie, vier of nu vijf wielen, een vlakke ondergrond of voetplaten voor de voeten, en een stuur voor het draaien van een, twee of drie bestuurbare wielen. Terwijl een scootmobiel veel van de manuele krachtproblemen van een niet-aangedreven rolstoel elimineert, vereist het stuurmechanisme van de helmstok nog steeds een rechtopstaande houding, schouder- en handkracht, en enige mobiliteit en kracht van het bovenlichaam.

De accu’s zijn oplaadbaar, en afhankelijk van het model van de scooter, en zal de scootmobiel in staat stellen om meer dan 30 mijl te reizen. De kleinere scootmobielen hebben een bereik van ongeveer 10-15 mijl, afhankelijk van het model. De accu’s kunnen soms worden opgewaardeerd om betere prestaties te leveren, of er kan een extra accu worden meegenomen op de scooter om het bereik van de elektrische scooter effectief te verdubbelen.

De snelheid van de scootmobiel wordt bepaald door de hoeveelheid druk die wordt uitgeoefend op de vooruit/achteruit-hendel. De totale snelheid van de scootmobiel met een handicap wordt bepaald door de draaiknop op het bedieningspaneel. Bij het wennen aan de elektrische scooter kan het beter zijn om een lagere snelheidsinstelling te gebruiken. Op de weg legale scootmobielen is er meestal een schakelaar die de maximale snelheid verlaagt van 8mph naar 4mph, waardoor de scooter legaal op een stoep kan worden gebruikt.

Om te vertragen hoeft de gebruiker alleen maar de hendel voor vooruit of achteruit te ontgrendelen, die de scootmobiel vervolgens tot stilstand brengt. Uitgeschakelde scooters zijn voorzien van regeneratieve remmen, wat betekent dat de scooter op een helling kan blijven staan zonder bang te zijn dat hij wegrolt. Voor extra veiligheid en zekerheid is bij sommige modellen een noodrem in de vorm van een fiets gemonteerd.

Klasse 3, 8mph scootmobielen zijn weg legaal, en kunnen dus op de snelweg rijden. Volgens de wet moeten deze worden uitgerust met volledige verlichting en richtingaanwijzers. Dit type elektrische scooter is groter en luxueuzer dan de scooters die zijn ontworpen om te worden gedemonteerd en vervoerd in een kofferbak. Deze scooters worden vaak gekocht om een auto te vervangen, en zijn dus veel krachtiger en steviger dan een kofferbakscooter. De scooters hebben meestal een verstelbare en afneembare zitting. De meer luxueuze stoelen zijn verstelbaar en verschuifbaar en sommige hebben zelfs een hoofdsteun, zoals een autostoel. Afhankelijk van het model van de elektrische scooter, kan de stoel worden opgewaardeerd tot een grotere, meer comfortabele meer ondersteunende stoel.

Terwijl een scootmobiel veel van de manuele krachtproblemen van een niet-aangedreven rolstoel elimineert, vereist het stuurmechanisme van de helmstok nog steeds een rechtopstaande houding, schouder- en handkracht, en enige mobiliteit en kracht van het bovenlichaam. Andere nadelen van scooters zijn hun langere lengte, wat hun draaicirkel en de mogelijkheid om sommige liften of rolstoel-ontworpen toegangstechnologieën zoals knielende busliften te gebruiken beperkt.

Mobiele scooters hebben normaal gesproken een sleutel nodig om ze te starten en zijn immobiel zonder de sleutel. Hierdoor kan de elektrische scooter veilig buiten een winkel of huis worden achtergelaten en wordt onbevoegd gebruik voorkomen. Invalide scooters hebben een vrijloopmodus, waardoor de scooter kan worden verplaatst, zonder dat de scooter wordt aangezet. Dit maakt het opslaan en vervoeren van uw elektrische scooter gemakkelijker en kan helpen wanneer de accu’s worden opgeladen en het moet worden verplaatst.

Scooters worden gestuurd met behulp van de helmstok, die vergelijkbaar is met een fiets- of motorstuur. De helmstok is meestal verstelbaar, afhankelijk van het model, en kan vaak worden neergelaten voor transport. Mobiele scooters worden bestuurd met de duim of vingers door een hendel te duwen of te trekken. Deze bediening wordt een “pruikenwagentje” genoemd en werkt volgens het “zie zaag”-principe. Als de voorwaartse hendel wordt geduwd, is dat hetzelfde als het trekken aan de achteruitrijhendel, en omgekeerd. Sommige modellen worden aangedreven door met de duim op de hendel te duwen, terwijl andere worden aangedreven door met de vingers aan de hendel te trekken, zoals een fietsrem. Een Delta-stuur betekent dat zowel vooruit als achteruit met dezelfde hand kan worden bediend. Dit is standaard op sommige modellen scootmobielen met een handicap en is als optie verkrijgbaar op andere modellen.

Scootmobielen zijn zeer eenvoudig in het gebruik en moeten niet afschrikwekkend zijn. Ondanks de verschillende modellen en types om uit te kiezen, werken ze allemaal op dezelfde manier. De belangrijkste verschillen zijn het aantal wielen (drie of vier), de maximale snelheid en de grootte van de scootmobiel met een handicap.

Soorten scooters
2 wiel elektrische scooters, ook wel Elektrische fietsen of bromfietsen genoemd, zijn een grote, geluidsarme, emissievrije vorm van vervoer die ook geschikt is voor personen met een beperkte mobiliteit. De elektrische scooter of bromfiets is geclassificeerd als een elektrische fiets, dus in de meeste staten (afhankelijk van de grootte van de motor) heeft u geen rijbewijs nodig om de fiets op straat te rijden, noch hoeft deze geregistreerd, geplateerd of verzekerd te zijn.

3 wielige elektrische scooters – Ideaal voor gebruik binnenshuis, vooral in huis of in een winkel, omdat ze een kleinere draaicirkel hebben dan het equivalente vierwielmodel, waardoor ze gemakkelijk te manoeuvreren zijn. Vierwiel gehandicapte scooters werden eerder gezien als stabieler, maar door de technologische vooruitgang is er tegenwoordig weinig verschil in stabiliteit tussen drie- en vierwielscooters. De meeste fabrikanten van scootmobielen bieden drie- en vierwielversies van hetzelfde model aan.

4 Wheel Mobility Scooters – Een 4-wiel scootmobiel biedt de meeste stabiliteit van de drie scootercategorieën. Twee achterwielen en twee voorwielen maken het risico op omvallen extreem klein. Heb je evenwichtsproblemen, dan is een 4-wiel medische scootmobiel een uitstekende keuze. Terwijl de dubbele wielen aan de voorkant niet zo wendbaar zijn als hun 3-wiel en compacte neven, maken 4-wiel scooters het gebrek aan stevigheid goed.

5 Wheel Scooters met Quintell Technologie – De Quingo Scooters van FiveWheels Pvt.Ltd. combineren de balans van een vierwielige scooter met de mobiliteit en wendbaarheid van een driewielige scooter met de extra voordelen van veel meer comfort en controle en een betere ondersteuning van de lichaamshouding. Quingo’s 5-wiel stabiliteitssysteem betekent een betere draaicirkel zonder afbreuk te doen aan de wendbaarheid. Het betekent superieure controle op hellingen en stoepranden, Quingo’s voorwaartse zitpositie betekent een veiligere gewichtsverdeling voor heuvels en hobbels. Quingo biedt maar liefst 80% meer voetruimte, met aanpassingen in meerdere gebieden om te zorgen voor een natuurlijke en comfortabele rit met maximaal comfort voor elke rit. Zelfs in extreme situaties kan Quingo’s actieve driewielbesturing gemakkelijk navigeren en stabiliseren op ongelijkmatige hellingen, soepel en veilig.

Pavement Mobility Scooters – Een compromis tussen de kofferscooter en de legale wegscooter. Deze modellen van de scootmobiel voor gehandicapten hebben meestal een aantal kenmerken van de grotere scootmobielen, zoals verlichting en richtingaanwijzers, vering, en een comfortzetel dan een kofferscooter, maar kunnen meestal nog steeds worden gedemonteerd voor het vervoer. Sommige modellen hebben een topsnelheid van 6mph, in plaats van de gebruikelijke bootscooter topsnelheid van 4mph.

Compacte scooters – Soms ook wel laarzen- of kofferbakscooters genoemd – Zeer populair en zijn ontworpen om te worden vervoerd, en kunnen worden gedemonteerd in een kwestie van seconden. De stoel en het accupakket zijn gemakkelijk te verwijderen, en soms zal het scooterchassis in twee delen uiteenvallen. Afhankelijk van het model scootmobiel kunnen de onderdelen voorzien zijn van handgrepen om het plaatsen in de kofferbak nog makkelijker te maken. Sommige modellen van kleine scootmobielen met een handicap scheiden zonder de noodzaak om stekkers of kabels los te koppelen, wat het transport van de elektrische scooter nog makkelijker maakt. Deze kleinere scootmobielen, of laarzenscooters, zijn meestal minder luxe dan de grotere elektrische scooters, en hebben vaak niet dezelfde soort functies zoals luchtbanden, volledige vering of een zeer verstelbare stoel. Het maximale bereik dat de scootmobiel kan afleggen is meestal minder, evenals de gewichtscapaciteit.